bucurie

Zâmbește. Ești în viață!

Adună. Adună cât mai mult. Uită de bani și de averi și adună. În suflet. Zâmbește, râzi, cântă cu voce tare sau în surdină sau în cap. Dansează pe unde îți vine. Nu îți fie rușine. Niciodată să nu îți fie rușine atunci când te bucuri.

Fă o faptă bună. Nu-i greu. Nu trebuie să schimbi lumea. Zâmbește unui om, pe stradă, fără motiv. Spune-i unEI femei că e frumoasă sau că îi stă nemaipomenit noua freză ori rochia de azi. Ascultă un om care suferă. Spune-i să își asculte sufletul și să ia cea mai bună decizie pentru el. Apoi ia-l de mână și du-l în parc ori la o cafea. Spune-i un banc ori fă-i un cadou. Cât de mic. O porcărie. Orice. Ia-l în brațe sau pur și simplu atinge-l pe umăr. Să simtă că nu e singur. Să simtă că cineva îl înțelege și e acolo, lângă el. Un cuvânt bun și o atingere caldă pot salva bucăți întregi de suflet chinuit. Și în timp ce faci toate astea, zâmbește.

Lasă-i să creadă că ești nebun. Ce contează? Ce știu ei de toate primăverile care ți-au nins greu, pe suflet, de toate troienele care s-au adunat acolo și acum stau să se topească? În sfârșit. Iar de te-or întreba: ”Ce motive ai să fii fericit?”, tu răspunde ”Niciunul. Pur și simplu. Dintr-un senin” și zâmbește din nou, întoarce-te pe călcâie și pleacă. O să îi pui pe gânduri.

Surprinde-i. Trezește-i din amorțeala lor. Pune-i față în față cu viața din ei. Zgâlțâie-i. Reamintește-le ce înseamnă autenticitatea trăirii. Pleacă într-un oraș necunoscut și pierde-te prin el. Joaca-te. Fugi de drumurile cunoscute. Du-te și colindă orașul în care trăiești de zeci de ani. Redescoperă-l. Sau descoperă locuri noi. Bate-l la picior. Nu te grăbi. Înceeet. Pe îndelete. Simte. Mirosuri, ziduri, ruine pe care le imaginezi vii, întregi. Apoi aleargă. Fugi cât de țin picioare. Nu cu un scop ori de ceva. Pur și simplu fugi și bucură-te. Ca un copil mic care așteaptă să ajungă acasă și să vadă ce cadou i-a adus Moșul. Bucură-te. Fii curios. Și povestește-le tuturor, cu sufletul povestește-le cât de frumos e tot ce ți se arată ochilor, urechilor, nasului.

Cumpără-ți bilet la operă, la teatru, la concert. Plimbă-te prin librării. Ce dacă nu ai bani să îți cumperi cartea preferată? O răsfoiești, o amușini și te gândești la ziua de salariu când o vei lua și o vei duce acasă. Pentru totdeauna. Și în timp ce faci asta, zâmbește.  Zâmbește pentru că plouă ori pentru că e soare. Pentru că a nins ori pentru că au înmugurit copacii. Pentru că se apropie 1 Martie și o să îți cumperi cel mai frumos mărțișor. Rââââââzi!!!

Pune-ți cea mai frumoasă rochie, pantofii ăia de care uitaseși cât îi iubești și deja s-au prăfuit prin dulap, aranjează-te, fă-te cea mai frumoasă și du-te să iei cina la cel mai chic restaurant din oraș. Stai liniștită. Banii oricum se duc. Mai bine pe amintiri frumoase decât tot felul de lucruri inutile. O să ai pentru tot ce îți trebuie, pentru că de acum ai învățat să faci sacrificii, să mai tai de ici ca să poți pune colo. Și din puțin ăla, cumpără-ți flori. Sau floare. Ce bucurie să deschizi ochii și să o vezi acolo, așteptându-te cuminte. Vezi? Vezi că parcă îți vine a zâmbi? Iar dacă nu ai bani nici măcar pentru una, șterpelește-o din vreo grădină ori din vreun copac. Iar dacă nu-i vremea lor, încă, du-te la cea mai simpatică florăreasa ce îți iese în cale, spune-i că nu ai bani să îți cumperi o floare, dar tare îți dorești una. Și zâmbește-i. S-ar putea să fii surprinsă.

Plimbă-te mult. Prin parc, pe lângă parc, prin mahalale și străduțe cochete. Între oameni. Privește-i. Direct în suflet, prin ochi. Cu bunătate și curiozitate, ca un copil mic ce tocmai descoperă lumea care îl înconjoară. Salută-i, dacă așa simți. Nu îți fie teamă să fii vesel și să răspândești voie bună. Toți, dar absolut toți oamenii au nevoie de asta, chiar dacă nu o știu.

bucurie

Lasă-i să spună că ești naiv, idealist, prea încrezător. Mergi pe drumul tău. Crede că în finaluri fericite, prinți și prințese, Moș Crăciun, adevăr, spiriduși, că oamenii-s buni, în esență, că lumea poate fi schimbată, în bine, prin exemplul personal,  chiar atunci când evidența îți demonstrează contrariul. Din nou îți vor spune că ești nebun. Tu zâmbește-le și spune-le: ”Și ce? Mi-s dragă așa, nebună”. Și pleacă mai departe, în pasul ștrengarului. În timp ce spui o glumă la care nu va râde nimeni, în afară de tine. Fii ridicol. Doar ești om!

Și printre toate astea, mai varsă o lacrimă, dacă așa îți vine. Apoi șterge-o cu podul palmei, pup-o și zâmbește-i și ei. Că-i a ta. Iubește tot ce-i al tău. Tristețe, suferință, trecut, familie, lacrimi și zâmbete. Că-i scurtă. Ne tot zbatem între griji zilnice și temeri pentru ce va să vie și doar ne trezim într-o zi că aproape s-a terminat și nu avem de ce zâmbi. Că asta-i tot ce rămâne până la urmă: zâmbetele pe care le-am aruncat în afara și înauntrul nostru. Momentele pe care le-am trăit exact pe placul sufletului nostru. Iar sufletul nu greșește niciodată. Fără regrete.

Cu durere, dar fără regrete. Nu există viață fără suferință. Nu știu de ce. Nici nu mă mai întreb. Am observat că întrebările obosesc nespus, pe când trăitul pur dă energie. Trăiește fiecare zi așa cum vine. Ce crezi? Dacă la tine-i înnorat, așa e peste tot? Sunt orașe în lumea asta unde soarele strălucește. Gândește că atunci când e iarnă la tine, în cealaltă parte a lumii, lumea se scaldă prin ocean, transpiră de mama focului și dă drumul la aer condiționat. Iar soarele se tot plimbă. Va ajunge într-o zi și în orașul tău. Inevitabil. Știi foarte bine că așa e. Bucuria e o alegere. La fel și bunătatea, adevărul, altruismul. Încearcă-le. Și daca nu-s de tine, lasă-le. Dar mă îndoiesc că așa ar fi. Cui nu-i place dansul, muzica, zâmbetele și voia bună? Cui nu-i place dragostea? Vezi? Tuturor. Iar cine spune că nu-i așa, MINTE. Să fii sigur. Minte pentru că vrea să îl mângâi, să îi spui o vorbă bună și să îi dai un motiv să râdă.

Când să faci toate astea? Acum. Exact începând de acum. Nu-i timp de pierdut în viața asta. Doar de câștigat. Mint? Poate. Nu ai de unde să știi până nu încerci. Nu? Să te văd. Și apoi ne vedem să îmi povestești. Berea o dau eu. Spor la trăit!

 

 

Share This:

2 păreri despre “Zâmbește. Ești în viață!

  1. :) Acesta este si deviza mea! Mai bine razi decat sa nu razi! Ca de la un om cu sete si bucurie mare de a trai, la altul, ganduri in curcubeu Ioana draga. 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>