england

Se înmulțesc plajele ”smoking free”

Eu numai la asta mă gândesc. În septembrie plec să o văd. Mor de dorul ei. De doi ani nu ne-am văzut și mă perpelesc și mă foiesc. În curând o să ne îmbrățișăm, și o să ne iubim, și alintăm, și legănăm. Draga mea mare. Cât de mult îmi lipsești. Dar mai e ceva. Pe lângă faptul că o voi vedea, unde merg eu fumatul nu e interzis pe plajă. Și mă știți: luați-mi tot, dar dați-mi un pachet de țigări. Că-mi sunt ca aerul.

V-am spus toate astea nu pentru că v-ar interesa, ci pentru că aveam nevoie de o introducere la material. E despre plajele unde fumatul e interzis. Bună inițiativă, bineînțeles. Dar eu nu pun piciorul pe acolo. Am aruncat însă un ochi, că prea eram curioasă. Și vă spui și vouă, dacă nu știți deja.

bibioneAici e Bibione, din provincia Veneției. În 2014 au demarat proiectul ”Respiră marea”, și fumatul pe plajă a fost interzis. În acest fel marea, solul și nefumătorii sunt protejați de fumatul pasiv și chiștoace. conform unui studiu realizat de Institutul Național Oncologic din Milano, fumatul pe plajă poluează mult mai mult decât mașinile dintr-o zonă cu trafic intens. O fi, dacă zic cercetătorii. Și nici nu-s britanici.

lignano-sabbiadoroCei din provincia din Udine sunt mai permisivi. Plaja din Lignano Sabbiadoro e aproape smoking free. În 2014 s-a dat o lege prin care fumatul pe plajă e interzis în prezența nou-născuților, a copiilor până la 12 ani și femeilor gravide. Același lucru e valabil și pentru aruncarea chiștoacelor pe jos. Nu, nu doar în prezența celor enumerați. Mereu.

plage du cenenaire NisaNu Banatul, ci Nisa e fruncea, dacă nu știați deja. Practic în Franța, teoretic și în România. Drept dovadă,  în 2012, Plage du Centenaire din Nisa, a fost prima din țară unde fumatul a fost interzis.

englandAm zis Nisa? Neah! Nici gând. Ia uitați ce frumos e litoralul Barafundle Bay, care se întinde de-a lungul costei Galles. Ar fi fost și păcat să fie poluat. În primul rând cu prezența oamenilor. Dar pentru că bipezii nu pot fi ținuți departe, Marea Britanie a interzis fumatul aici, în urmă cu doar câteva săptămâni

escalaÎn Spania nu am fost. Încă. Și siiiigur nu ajung pe plaja Miranda, din Escala, Costa Brava. Acolo nu mai fumează din 2006! Brrr… mă ia cu fiori

hawaii_001Da. Acolo e. În Hawaii. Și tot acolo, dacă te prind fumând pe anumite plaje, te ”ard” cu o amendă începând de la 100 de dolari, care poate ajunge până la 500 de dolari, dacă te prind din nou fumând relaxat, în timp ce îți bei cocktail-ul, pe plajă.

Kaanapali_BeachGata. Că m-am enervat. Mă las de fumat. Asta dacă o să ajung vreodată pe plaja Ka’anapali din Hawaii, unde fumatul e interzis din 2014. Prea-i frumos! Pot să mai fumez liniștită vreo… sută de ani de acum încolo, dacă mă-nțelegeți :)

Malibu-BeachFumători, ntz… dream on. Nici pe Malibu Beach nu se fumează

santamonicaAici, pe plaja Santa Monica, e interzisă până și țigara electronică, începând din 2014

Wrightsville_BeachPlaja din Wrightsville, în Carolina de Nord este prima din Statele Unite unde a fost interzis fumatul, în 2012. E frumoasă, nu zic ba, dar departe rău Americile astea. Norocul meu!

australia beachÎn Australia plajele unde fumatul e interzis sunt delimitate de steaguri roșii și galbene. Să se știe, da?

Și acestea fiind spuse, mă duc și io la plajă, la Termal. Că-i frumos și acolo. Apă, iarba, soare și voie bună. Vă salut și vacanță plăcută, dragi fumători și nefumători.

Share This:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>