revo-tm

Să nu vă fie frică!

23 de lei și 80 de bani. Aveți ceva mărunt? Nu, îmi pare rău. A fost în regulă în magazin? Da, mulțumesc. Ceapă, morcovi, apă, du-te și ia hârtie igienică. În rest am luat totul. Ține abdomenul și fesierii încordați.1 2 3 4 5 6 7 8. Da, da închiriem toți o cabanp pentru Revelion. Abia aștept să vedem Cracovia împreună. Am induction. Mă plictisesc dar mă gândesc la tine. I-ai găsit garsonieră lu` frate-to?

Și viața merge înainte. Și eu mă întreb, mirată, cum de poate viața să meargă înainte. Si-mi spun că mă întreb pentru că-s tânără și proastă. Dacă aș fi înțeleaptă aș înțelege de ce viața merge înainte. Așa o știu doar pentru că alții mi-o spun. Eu nu înțeleg nimic. Și mă doare capul pentru că mă tot gândesc cum se poate și de ce. Mă zbat. Îmi trec prin cap atâtea întrebări. Dacă aș fi înțeleaptă ar veni și răspunsurile. Și știu că dacă aș muri și eu n-ar fi nicio rezolvare. Și nici dacă ar muri tot restul lumii n-ar fi o rezolvare. Ei au murit. Nevinovați. Și nimic nu îi mai aduce înapoi. Iar eu pur și simplu nu pot crede că totul va fi ca înainte. Viața merge mai departe. Răsare soarele, apune, oamenii merg și se întorc acasă de la birou, dorm, și de la capăt.

Iar eu simt că nu ar trebui să fie așa. Dar e. Și nu pot să fac nimic. Absolut nimic. Donez sânge, strig în piață, spun ce simt și gândesc, dar tinerii ăia nu mai vin înapoi.

La început m-am zguduit. Din rădăcini. Totul vuia și se învârtea. Bine că nu-i Andre, bine că nu-i Andrei. Nu-i Andrei, dar putea să fie. Putea să fie oricine altcineva. Și atunci m-am revoltat. Și am urlat. Eram ca o găină beată care se dă cu capul de pereți. Și acum doar doare. Nu mai e nici furie. Doar dorința de a lupta ca să schimb ceva. Eu contez.

revo-tm

Și voi urla. Pentru că lucrurile nu pot rămâne așa. Nu vreau ca tragedia asta să fie un precedent. Nu mai vreau controale superficiale și amenzi mici, și șpăgi date în spate ori sub tejghea. Știu cum stă treaba cu cluburile din Timișoara. Le-am colindat. Am renunțat pentru că nu aveam loc, nu să mă mișc, ci să arunc un ac. Ca să ajung la bar trebuia să dau tare din coate. Îmi făceam loc cu forța. Prea mulți oameni raportat la capacitatea localurilor. Clar, nu?

Se anunță controale în localurile din Timișoara, în lunile care urmează. Sper să fie serioase, amenzile atât de mari încât patronilor să le fie teamă că vor da faliment și să trebuiască să împrumute bani ca să le plătească și să le închidă birturile, dacă e necesar. Nu vor dispărea cluburile. Doar că vor începe să fie în regulă. Nu vor cumpăra cele mai ieftine materiale, nu vor mai accepta mai mulți oameni decât pot duce, vor avea tot ceea ce e necesar pentru că cea ce s-a întâmplat la Colectiv să nu se repete. Și așa tragediile nu vor mai fi posibile reguli, ci accidente despre care toată lumea se va întreba cum de a fost posibil așa ceva. Și pe bună dreptate.

Acum nu e așa. Acum avem vinovați. Și trebuie să plătească. Ani grei de pușcărie.

Mă doare că nu pot face mai mult. Voi ieși și azi în stradă, voi urla și voi cere ca vinovații să plătească. Iar dacă asta se va întâmpla, mă va durea mai puțin.

Și vă rog ceva. Nu uitați ce s-a întâmplat anul ăsta în 30 octombrie, așa cum s-a întâmplat cu Revoluția. Altfel istoria se repetă. Până o să ne învățăm lecția. Haideți să o învățăm acum. Haideți să nu mai lăsăm alți copii nevinovați să moară. Ajunge! E și prea mult!

Nu vă mai frică! Nu mai bârfiți pe la colțuri și în casele voastre, în fața televizorului, că politicienii sunt corupți și ne iau pâinea de la gură, că ne scuipă și ne privesc ca pe niște gândaci! Urlați-le asta în față și apoi urlați-le că trebuie să plece. Să le fie și lor frică. Și le va fi. Le este deja. Fiecare voce contează. Fiecare voce care își cere dreptul la normalitate e importantă. Voce, lângă voce, lângă voce. Așa se schimbă ce nu-i bine.

Timișoara, ne vedem azi în stradă, în Piața Operei, da?

Share This:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>