?

Gata! Începe viața!

Bușchină (nu râde ștrengar. Știu că te-ai făcut mare. O văd. Dar tot Bușchină al meu rămâi), s-a încheiat un capitol. Nu știu dacă e cel mai frumos. Viața e frumoasă, toată. Dar e unul important. Gata! Intri în viață. Nici că putea să ți se întâmple ceva mai bun. Ascultă la mine.

Dar vreau să îți spun câte ceva, așa, ca soră mai mare, care are impresia că știe ceva despre viață. Poate nu-s cum ți le înșir, dar e tot ce am învățat. Și vreau să îți fie bine. Iar ca să îți fie bine trebuie să greșești mult, să lupți, să cazi și să te ridici și să îți reamintești cum să îți deschizi aripile și să zbori. Nimeni nu uită vreodată să zboare. Unii oameni se încăpățânează să și le strângă bine bine pe lângă corp și se miră de ce înaintează așa de greu. Tu să nu fii așa! Să le ai mereu la îndemână.

În primul rând, cred că ești unul dintre puținii oameni care a terminat ceva fără să fi început. Că știm amândoi cât de des ai văzut sălile de curs și seminarii. Puțin înspre deloc.

Doi, am plâns încontinuu azi, două ore. Pe de-o parte pentru că știu că te voi pierde un pic. O să îți iei zborul. Cine știe pe unde îmi ajungi? Pe de alta, pentru că au trecut anii. Nu îi simt în suflet. De mult nu mai știu ce sunt ăia ani. Fac ce mă taie capul, fără să mă gândesc că poate nu se cade la vârsta mea. Vârsta mea doar eu o știu. Asta așa, ca să înțelegi că toate măsurile, în viață, tu le dai. Dar indiferent de ceea ce simt, ne trece timpul. Și asta mă sperie un pic. Vreau să fii fericit. Și să nu suferi. Nu se poate, știu. Dar așa aș vrea.

?

Parcă ieri aveai vreo zece ani și m-ai pârât la mami că fumez, deși te mituisem cu ciocolată și suc, și alta ne fusese vorba. Tot parcă ieri eram împreună în sala de înscriere și nu prea le bungheai cu fișele și completatul lor. Dar am scos-o la capăt. Și apoi examenul la gimnastică. Mai știi? Îți era o frică… Dar eram acolo. Toți. Mami, tati, eu. Iar noi îi dăm de furcă fricii, știi bine.

O să fie greu, Bușchină. O să fie momente în care nu o să vezi nicio cale de ieșire. O să ai impresia că nimic nu te poate salva. Atunci, oprește-te. Închide ochii. Și visează. Tot ce visezi azi. Amintește-ți cât de fraged îți e sufletul acum, de aproape pocnește sub apăsarea tinereții și a visurilor. Poate nu toate clare. Nu-i nimic. Le simți. Sunt acolo. Se fac măricele. Așa să faci când îți va fi greu.

Și avea dreptate profesorul tău: în viață, cel mai mult contează familia, sănătatea și prietenii. Și iubirea, aș adăuga eu. Să iubești mult. Tot ce îți vine să iubești. Să nu lași pe nimeni să îți spună că aia e ici și pe dincolo, că nu se cade să iubești așa ceva. Ce știu ei?

Și știi cum vei afla care îți sunt prietenii adevărați? Vor fi lângă tine în cele mai nasoale și cele mai frumoase momente. Ca atunci când am fugit toți la spital și ca azi, când ne străluceau ochii și ne explodau sufletele de mândrie. Chiar așa am simțit, că nu îmi mai încap în piele, când ți-am văzut numele acolo, pe ecran, și apoi ai urcat de scenă să îți iei diploma. Am urlat din toți rărunchii: ”Bravo, Andrei!”. Și o să fiu acolo când te vei căsători, și dacă nu te vei căsători, și când vei avea primul copil, și dacă nu îl vei avea, și când o să mă suni ca să îți descarci sufletul și când îmi vei spune că ești cel mai fericit om din lume, că cine știe ce vis ți s-a împlinit.

Și o să continue să treacă anii, Bușchină  o să rămânem doar noi doi. Pentru că părinții noștri se vor duce. Nu mă întreba de ce. Nu știu. Așa e rânduială. Și o să ne sprijinim unul pe umărul celuilalt. Suntem niște norocoși. Și, da, acum îți spun că tot ce contează în viața asta e iubirea. Și singura garanție pe care o ai, e viața însăși. Nu o irosi. Nu îți bate joc de ea. Nu o pierde. Las-o să treacă prin tine, nu pe lângă tine.

Hai, fugi la meciul de fotbal cu profesorii. E timpul tău, acum. Noi ne vedem la începutul lui iulie, într-o vineri, pe la 1 noaptea, să bem o bere la OMV. Și să nu uiți cât oi trăi: te iubesc, Bușchină!

Share This:

4 păreri despre “Gata! Începe viața!

 1. In primul rand sa fie Sanatos. Restul lucrurilor vin de la sine. Iar Timpul , este cel mai bun Sfetnic si Tamaduitor.
  In Timp afli multe , in Timp realizezi multe , Timpul te face sa uiti sa tevindeci de ranile din suflet pe care tot El , Timpul le-a facut.
  Cat esti sanatos Baiete , nu irosi nici o clipa. Dar nici una. Fa Doar ce iti face placere. Nu te cantona in Prejudecati.
  Astea , prejudecatie , sunt doar in capul oamenilor ……. ( am pus puncte de suspensie deoarece nu vreau sa jignesc persoanele care ctesc acest blog ).
  Mai presus de toate , nu te schimba odata cu trecerea Timpului de si este Inevtabil.

  Succes in Viata Tinere!

 2. Ce emotionant! Imi place mult apropierea asta dintre sora si frate! Asta il face mai frumos pe Buschina :)

  Va pup si felicitari !

 3. Somebody, esti cam frustrat, draga. Mai mult ca sigur ai fost refuzat sau doar ti s-au demonstrat cate ceva. Fugi la curve. Poate te calmezi, zic.

 4. @Me Myself And I – ce te face sa crezi ca sunt frustrat.
  Imi place la nebunie cant „cineva” crede si trage o concluzie din cateva randuri.
  Hai sa iti spun ceva . Am o familie , am o sotie pe care o ibesc nebuneste , o fetita pe care de asemenea o iubesc nebuneste. Sunt sensul vietii mele.
  De ce ii vorbesc de sanatate ? Cand te lovesc toate rahaturile vietii doar timpul le poate vindeca.
  Ce sa zic , parintii cancer ? Eu Cancer si Cardiac ? Hipoacuzie de perceptie si alte tampenii ?
  Imi vad familia sfasiata cand am probleme si merg cu mine prin medici in loc sa mergem la o cafea , la o prajitura , o plimbare , etc. Sa fac cele mai nebunesti lucruri care imi plac. Sa urc muntii , sa joc fotbal , sa alerg , sa sar cu parasuta , bungee jumping , practic orice forma de sport , sa conduc masina fara insotitor. Vezi tu , daca nu cunosti un om si acesta iti vorbeste de sanatate si iti doreste Succes in Viata , Nu acuza , Trezeste-te ! Un om este mai fragil ca un Ou! Trust me!
  Intimplator o stiu pe pielea mea. Mediteaza putin , gandeste , intreaba-te si pe urma scrie!
  Spre deosebire de alti comentatori scriu din propria experienta .
  Mai zi odata Frustrat ! I just Love this word when you dont know the man ! When you dont know nothing about him / her !

  Have a great day!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>