Edison, Lumiere, un pas înapoi! Le Prince, adevăratul inventator

Moartea lui a ridicat multe semne de întrebare. Nici până azi nu se știe cum s-a întâmplat. În 13 Septembrie, 1890, pleacă din Bourges. În 16 Septembrie prietenii îl așteptau în gara din Paris. Nici urmă de el, de bagaje ori cadavru. Nimeni, dintre cei aflați, în trenul Dijon (unde și-a vizitat fratele) – Paris, nu a raportat vreun incident, care ar fi putut să dea de bănuit.

Louis Aimé Augustin Le Prince este considerat ca fiind adevăratul inventator al cinematografiei. În Octombrie 1888, cu șapte ani ani înaintea lui Thomas Edison și a fraților Lumiere, Le Prince filmează primele scene în mișcare (12 frame-uri pe secundă) pe o peliculă celuloidă, folosind o cameră cu proiector, cu un singur obiectiv.

Le-prince-cameraprojector-type1-mark2-1888Camera cu proiector inventată de Louis Le Prince

De fapt, una dintre ipotezele dispariției lui spune că Thomas Edison l-ar fi asasinat pentru a-și putea breveta kinetoscopul, câțiva ani mai târziu, deși în 1888 Le Prince cere ca invenția lui să fie recunoscută oficial. E refuzat de americani, care acceptă însă cererea lui Edison. În 1889, fiul cel mare al lui Le Prince, Adolphe, care și-a asistat tatăl la multe experimente, este citat de către American Mutoscope Company, ca martor în procesul intentat de familie (Equity 6928) împotriva lui Edison. Văduva și fiul lui Le Prince sperau ca astfel adevărul să iasă la iveală. Speranțele le-au fost spulberate, pentru că au pierdut procesul. Doi ani mai târziu, Adolphe Le Prince este găsit mort în Fire Island, lângă New York, unde mersese la vânătoare de rațe.

LLAGLouis Le Prince, în jurul anilor 1890

O altă ipoteză e cea a sinuciderii, cauzată de situația materială dezastruoasă în care se afla Le Prince. Istoricul de film Georges Potonniée respinge însă această posibilitate, spunând că inventatorul avea afaceri profitabile și un asemenea scenariu nu e veridic.

Alți istorici vorbesc despre un asasinat comandat de familia lui Le Prince, pentru că ar fi fost homosexual, cu toate că nimic nu susține această teorie. S-a mers până într-acolo încât istoricul Jean Mitry declară, în Histoire de Cinema, că se prea poate ca Le Prince să fi fost ucis de însuși fratele său, care ar fi dorit să pună mâna pe averea lui.

Le Prince a fost declarat mort, oficial, în 1897. În 2003, în arhiva Poliției din Paris, este descoperită o poză cu un cadavru găsit înecat, care semăna cu Le Prince.

Singurul lucru cert din toată povestea asta e că Louis Le Prince a dat lumii una dintre cele mai mari bucurii: filmul. Numai pentru asta și merită să îi ducem povestea mai departe. Ce ziceți?

Share This:

2 păreri despre “Edison, Lumiere, un pas înapoi! Le Prince, adevăratul inventator

 1. Buna, Ioana.
  Pagina ta e fermecatoare.
  Spui lucruri care se spun numai celor mai apropiati/apropiate cu putinta. Cei cate te citesc se simt printre ei.
  Si acesta ti-e farmecul.

  Dar apropo de subiect, Le Prince.
  O mica rectificare. Secventa, prima din istorie, e filmata cu 12 imagini pe secunda si proiectata in clip cu 24 (viteza peliculelor moderne) facand miscarile nenatural de rapide. Deci in realitate dureaza dublu.
  912 e desigur o eroare de tastare.

  Sa fii iubita, Ioana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>