9a21df93d6d5c4ab32b8c2f9e421de13

Duamnă puternică și independentă, vă crește năsucu`!

Io nu-s puternică. Ba dimpotrivă. Sunt una dintre cele mai labile, vulnerabile și fragile ființe pe care le-am cunoscut. Ați văzut cum bate vântul trestia? Cam așa. Mai rău. Că uneori mă frâng, iar când rămân în picioare e doar pentru că sunt încăpățânată și orgolioasă. Și atâta mi-a repetat-o mama pe aia cu demnitatea și să mă pot uita în oglindă la mine însămi, că de multe ori toate astea contravin naturii mele și intru într-o contradicție cu mine însămi de îmi vine să o strâng de gât. Pe mama. Nu contradicția. Dar are dreptate. Și mă conformez. Cu mama nu te pui, că îți dă una de ți se întoarce capul în loc. Sau îți trage o privire, de ai săpa repede repejor o groapă, te-ai îngropa de una singura și ai urla de acolo să mai pună ceva deasupra. Numai să nu mai simți cum arde.

Nici să mă bați nu înțeleg povestea asta sforăitoare despre femeia puternică și independentă. Bullshituri. Nicio femeie nu vrea așa ceva. Măști. Tentative de a fenta singurătatea, pe care, ce să vezi, nu ai cum să o fentezi că-i mai șmecheră decât noi. Până nu își face damblalele, nu pleacă. Și cu cât ești mai înverșunată împotriva ei, cu atât va mușca mai tare din tine.

Să fii puternică înseamnă să poți plânge în voie de fiecare dată când te doare ceva. Să ai curajul de a-ți cere iertare, din tot sufletul, atunci când știi că ai greșit. Și să mai ai curajul de a ieși între oameni și a le spune: ”Domnilor, sunt singură, mă doare și parcă nu aș prea vrea asta. Dar n-am ce face. Mi-o duc cât pot mai bine”. Să admiți că ești om, cu limite, fizice și mentale, și nu le poți face pe toate, de una singură. Că uneori ai nevoie de pauze ca să îți refaci puterile. Concediu, o fugă la mare ori la munte, o zi de vineri în care suni la serviciu și spui că nu te simți bine și stai tolănită toată ziua, uitându-te la filme sau citind. Sau poate îți iei copiii și îi duci la socri ori la părinți și faci tot ce ai chef în orele ălea, de respiro. Să admiți că ai ajuns la capătul puterilor, nu mai ai forță și să te așezi la pământ, să plângi până adormi și apoi… oi vedea tu, apoi.

 

9a21df93d6d5c4ab32b8c2f9e421de13

Să fii puternică înseamnă să spui ce gândești, fără teama de repercusiuni. Mai înseamnă să te adaptezi, iar până se întâmplă asta, să le spui oamenilor cu care interacționezi că ai un anumit ritm și mod de a te adapta. Iar tu, la rândul tău, să fii înțelegător cu ei și să îți dai seama că TU ești factorul în mișcare și transformare în acel moment. Să fii puternică înseamnă, până la urmă, să accepți că lucrurile au un mers al lor, pe care nu îl poți schimba. Tu poți ”umbla” doar la și prin tine. Să fii puternic înseamnă să te accepți exact așa cum ești și să te arăți celorlalți fără teamă.

Iar independența nu înseamnă să îți poți cumpăra mașini, pantofi, parfumuri de una singura. Independența este libertatea minții și a sufletului. Înseamnă să nu fii subjugat niciunei nevoi. Nici măcar aceleia de iubire. Pentru că, am mai spus-o, nu poți iubi un om de care ai nevoie. Ca să o poți face, trebuie să te eliberezi. De tine, cel care crezi că ești, în primul rând. Să fii independent înseamnă a fi, nu a avea. A fi liber. Iar libertatea nu o poți avea. E o contradicție în termeni, nu?

Să fii independentă înseamnă să ai capacitatea, și mai mult, plăcerea de a sta cu tine însăți, în cuplu fiind. Să simți nevoia uneori să spui: ”Știi, eu plec la mare în weekendul ăsta. De una singură. Așa simt”. Și să te întorci bronzată, veselă, cu mare și nisip între degetele de la picioare și unghiile de la mâini, să faci o ciorbă de perișoare și să îi povestești ce bine a fost. Iar el să îți soarbă fiecare vorbă, puțin prefăcut supărat, seara să faceți dragoste și a doua zi să reîncepeți viața de unde ați lăsat-o: copii, facturi, griji zilnice.

Așa că duamnă, mai lăsați-mă. Cei mai mulți am văzut Diavolul se îmbracă de la Prada și cred că toate am fi vrut să fim asistentă, nu acritura aia bătrână. Iar Scarlett, ce să zic, Scarlett plângea după Rhett când a spus ”Și mâine e o zi”. Fără să punem la socoteală că s-a făcut o continuare, proastă, ce-i drept, în care el se întoarce și rămân împreună. Ai înțeles ideea, da, duamnelor puternice și independente?

 

 

Share This:

4 păreri despre “Duamnă puternică și independentă, vă crește năsucu`!

  1. Imi place ideea ta si sincer nu prea inteleg de unde atata inversunare si dorinta de-a demonstra cuiva cat de puternice suntem.Suntem cu totii puternici la fel de puternice si noi femeile ca si ei barbatii.De cele mai multe ori e fiindca n-avem de ales fiindca viata ne-a plasat intr-o anumita situatie careia am ales sa-I facem fata cu demnitate si mandrie. Fiindca multi isi panseaza ranile singuri…
    E oare o moda in a afirma sus si tare pe toate tribunele ca o femeie e puternica fiindca-si cumpara flori si masina si are un super job?Ca si cum barbatii ar fi o cantitatea neglijabila ? E foarte corect sa nu depinzi financiar de un barbat dar e foarte placut sa primesti o floare sau un cadou.La fel cum e placut sa-l oferi..
    Poate un pic de toleranta,un pic mai putin orgoliu si o mai buna cunoastere a interioarelor noastre nu ne-ar strica…Si daca ne-am aminti mai des ca o relatie sanatoasa nu e neaparat un combat de forte (char daca uneori un combat poate sa fie agreabil😉)ne-am da seama ca notiunea de femeie puternica nu prea-si are rostul.E doar dreptul de-a fi tu insuti libera in gesturi si in gindiuri. .
    Merci!

  2. @Claudia, ai ghicit. Ti-ai raspuns singura, despre libertate este vorba. In cuget, si-n simtiri. O femeie puternica stie ce inseamna asta si, nu se fereste s-o zica cu voce tare. Poarta denumirea de libertate de expresie. :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>