Daphne-Selfe

Când fața îți povestește viața, n-o schimbi

„Întotdeauna am spus că faţa mea îmi povesteşte viaţa. De ce să o schimb? Am ajuns la aceeaşi concluzie în ceea ce priveşte părul meu atunci când am împlinit 60 de ani. Şi ce dacă e cărunt? Nu e o ruşine ”. Şi bine ar face ca nici acum, la 86 de ani, Daphne Selfe să nu schimbe vreun rid ori vreun fir din părul minunat, gri, care îi cade în valuri pe umeri. Și n-o va face, pentru că e convinsă că succesul a venit după ce și-a lăsat părul nevopsit de la 60 de ani. Rapunzel i se spune în lumea modei. Cu ochi clari şi zâmbet de femeie împlinită, fericită şi armonioasă, care mai are multe de trăit şi ştie că totul va fi frumos. Aşa cum visează: „În ziua de azi oamenii trăiesc şi până la 100 de ani, aşa că mai am multe visuri. Nu o să renunţ la ele. Voi continua să mă menţin în formă, să mănânc sănătos şi voi continua să lucrez atât cât voi putea”

Daphne are 86 de ani şi este cel mai în vârstă fotomodel. Visul de a apărea în Vogue s-a împlinit pe când avea 70 de ani. A fost aleasă de agenţia Model 1 din Londra pentru a realiza un pictorial. Ce a urmat e istorie. Contracte în toată lumea. A început să i se umple paşaportul de vize pentru America, Africa de Sud, Maroc sau Danemarca. A apărut în reclame pentru TK Maxx, Nivea, Olaz şi a defilat pentru Dolce & Gabbana. Da, da. Toate astea după 70 de ani. Şi vă vine să credeţi au ba, un moment nu i-a trecut prin cap să apeleze la operaţii estetice. Pentru că Daphne se place exact aşa cum este. Echilibru şi armonie emană prin fiecare por, privire ori cuvânt. Zâmbeşte mereu şi are o delicateţe care te mângâie pe suflet. Ah, şi era să uit. Încă poate face sfoara: „Am gene bune. De la părinţii mei. Şi am mâncat întotdeauna cumpătat, ceea ce nu face rău nimănui”, spunea ea zîmbind ştrengăreşte. „Nu am mari secrete. Sunt curioasă, pozitivă şi trăiesc sănătos”. Are însă o dependenţă acută de… rimel. Nu îşi închipuie viaţa fără el.

Daphne-

De tânără a trăit sănătos şi a făcut mult sport. A iubit mereu caii, iar pe când era doar o adolescentă, visul ei a fost să lucreze cu ei: „Eram înnebunită după cai. Se vedea că îmi place călăritul. Aveam coapse puternice, şolduri dezvoltate şi eram lată în umeri. Mai eram şi foarte înaltă. Tocmai de aceea nu aş fi fost potrivită pentru prezentările de modă”. Avea 20 de ani când colegii de la magazinul unde lucra au încurajat-o să participe la un concurs pentru a apărea pe coperta unei reviste. Şi a facut-o. De atunci a început să cocheteze cu lumea modei.

selfe_9

Deşi avea calităţi fizice de invidiat – un păr minunat, structură osoasă frumoasă şi ochi mari, de te pierdeai în ei- nu a devenit un fotomodel de succes. Câştiga, făcând modelling şi apărând în diferite programe de televiziune, bani cât să trăiască. Moartea soţului ei, în 1997, când avea 69 de ani, a făcut-o să se gîndească din nou serios la modelling, pentru a putea trece mai uşor peste durere. Soarta i-a fost favorabilă. Cei de la show-ul de fashion Red or Dead au sunat-o şi i-au spus că Vogue caută un model mai în vârstă pentru un articol. Aşa a a devenit Daphne modelul bunicii chic din lumea întreagă.

Faptul că mereu a fost conştiincioasă şi perfecţionistă dă roade. A ajuns să câştige 1000 de lire pe zi şi să fie căutată de designeri din întreaga lume. Ceea ce nu i-a schimbat însă modul de viaţă. Continuă să fie aceeaşi femeie echilibrată, modestă şi cu picioarele pe pământ: „E o industrie în care într-un moment eşti în top, iar în celălalt nu mai exişti. M-a ajutat faptul că am fost serioasă şi profesionistă. Ah, şi mereu m-am îmbrăcat aşa cum se cuvine”.

Daphne-Selfe

Nu are regrete. A trăit cumpătat şi toate visurile i s-au împlinit. Un singur lucru o întristează uneori: faptul că nu mai visează noaptea. În rest, e pe deplin recunoscătoare pentru tot ceea ce viaţa i-a oferit. Şi e fericită pentru că poate împărtăşi cu alţii bucuria ei: „Dacă a purta haine elegante ori haioase, cum or fi, distrează oamenii, voi continua să fac asta”.

daphne-and-cats

Pentru mine, Daphne e dovada vie că nu există oameni bătrâni, ci doar oameni care se simt bătrâni. Mi s-a reconfirmat că anii, oricât de mulţi, nu sunt un impediment în calea visurilor. Dimpotrivă, pot fi avantajul fără de care nimic nu s-ar întâmpla. Exactul ca în cazul lui Daphne Selfe: părul cărunt şi vârsta înaintată au fost decisive pentru a ajunge la succesul de care se bucură astăzi. În rest, doar bucurie, recunoştinţă, cumpătare şi puţin noroc, aşa cum spune chiar ea, vorbind despre secretele reuşitei.

Ce ziceţi? Parcă nu e chiar aşa de greu să ai o viaţă frumoasă. Încercăm şi noi?

Share This:

O părere despre “Când fața îți povestește viața, n-o schimbi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>